torsdag 4 mars 2010

Hyresrätten

Hyresrätter inte alltid det bästa?

Det är tydligen inte någon jättebra affär att bo i hyresrätt, ens enligt Mrs Hyresgästföreningen själv...

En rapport visar att:

"I rapporten analyserar vi villkoren för både nyproduktionen och det redan byggda, och jämför hyresgästernas hyresbetalningar med småhusägarnas och bostadsrättsinnehavarnas utgifter. Resultatet är nedslående: Kostnaden för en nybyggd hyresrätt är 2 000 kronor högre per månad än ett nybyggt småhus med äganderätt eller en bostadsrätt. Den största förklaringen är privatpersoners avdragsrätt för ränteutgifter. Även när jämförelsen görs på en äldre bostad landar skillnaden på cirka 2 000 kronor. I det fallet är rätten att dra av ränta och förändringen av fastighetsskattesystemet den största orsaken till skillnaden."

Det är ju inget nytt för oss som vet hur verkligheten ser ut och kommer se ut framöver.
Men kanske nytt för vissa andra?

Idag var jag "tvungen" att berätta för några nya människor om vår havererade affär. De höll på och bryta ihop... 22.000 KRONOR PER KVADRAT och HUR FAAAN TÄNKER MAN OM MAN INTE VILL KÖPA var meningar som spontant kastades ut.

Det får vi aldrig svar på.

Men hoppas att Lokala Hyresgästföreningen kan utöva sitt inflytande nu så att det händer något i fastigheten!

Eller är en storstädning av trapphuset något vi ska jubla över?
Hade städningen skötts ordentligt som den borde ha gjorts hade inte denna storstädning behövts alls...

3 kommentarer:

  1. Tyvärr så är det flera styrelsenamn på listan som Tumstockens LHF publicerat på sin blogg som inte utmärkt sig för att vara lyhörda eller respektfulla. Det framgick på årsmötet också att man inom arbetsgruppen stött ut egna, tidigare engagerade medlemmar för de "tagit för stor plats". Låter inte så uppmuntrande ... Det går heller inte att lämna anonyma kommentarer på bloggen, man måste logga in med ett Google-konto. Det är samma personer som skriver denna blogg som skrev på Rädda Tumstocken och jag kan förstå att det är besvärligt att sitta och recensera kommentarer man inte vill ha, men då vore det bättre att inte tillåta kommentarer alls.

    SvaraRadera
  2. Att vara hyresgäst blir bara sämre och sämre. Man äger inget och man har ingen inverkan.

    Och nu - i kristider - så får man hyreshöjning.. hur gick det till? Löner hålls tillbaka, räntan nere på historiskt låg nivå, deflation (sjunkande priser) och alla håller igen.

    Förutom HGF såklart. De kan inte förhandla och vi i hyresrätt får höjningar, trots att kostnaderna minskat dramatiskt för värdarna

    Hur gick det till? (?!?!?!).

    I bostadrätten har du ett övervärde som du kan realisera. Speciellt om du är med vid en ombildning.

    Räntan så låg att man sparar flera tusen per månad jämfört hyran. OCH man kan påverka sin kostnad, vilken man absolut INTE kan in hyresrätten

    I bostadsrätten kan man även, genom gemensamma beslut, sänka kostnader genom att: Upphandla lån, el, städning och en massa andra saker.

    Det kan man INTE i hyresrätten. Där är det bara att acceptera prislistan.

    Hyresrätten är ett dyrt och dåligt alternativ för boende.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle vilja be er som bor i Tumstocken och läser denna blogg att fundera över hur vi gemensamt kan öka vår trivsel och ge varandra tips om hur vi kan förhandla med vår hyresvärd. Jag skulle vilja se grannar mötas, hjälpas åt och sitta tillsammans på balkongerna, på sommaren förstås. Men jag vill inte se och höra boende ironisera över och agera nedlåtande mot sina grannar. Några av er kanske invänder att detta kan vi göra genom vår LHF. Jag tror nog att LHF kan åstadkomma ett och annat, men inte trivsel på gården och grannsämja. Inte med det sätt personer i styrelsen kommunicerar och tilltalar sina grannar på, med undantag för de inlägg som hittills finns på LHF:s hemsida.

    Tragiskt är också att de personer som deltog i LHF:s årsmöte och de ännu färre som nu sitter i styrelsen är så många färre än de som ville köpa sin bostad. Men det är LHF som är den enda gemensamma förhandlingsparten med hyresvärden och s k ja-sägare ses som förlorare som ska sättas på plats.

    SvaraRadera