söndag 6 december 2009

Girighet hos de rädda?

I all kritik som riktats mot oss JA-röstare så har man mer än en gång fått höra ordet "girighet". Som om det vore något konstigt att vilja trygga sin framtid.

När nu vissa hyresgäster i de ombildade fastigheterna ger sig in på bytesmarknaden för att flytta till allmännyttan, istället för att köpa i sin BRF, så är det intressant att se deras agerande...

Plötsligt ställs enorma krav på boendet. Man ska ha stukatur, man ska bo högst upp med terass, man vill ha flytten betald av den man byter med.
Man väljer den lägenhet som lämnar flest antal svarta pengar under bordet i "flyttbidrag"...
En ny värld har öppnats för dessa människor, där ens tråkiga -60, -70, -80-talslägenhet plötsligt blivit ett attraktivt objekt på marknaden och där man nu vill maximera utdelningen och krama ut så mycket man kan av den "ombildningsivrare" som man tänkt sig byta med.

Här ser man att den så kallade "girigheten" även finns hos de som röstade nej. Att ett boende i det kvarter man röstat nej i plötsligt och snabbt kan ratas för en kakelugn, eller för 100.000 kronor under bordet...
Intressant!

23 kommentarer:

  1. Hallå igen! Om någon har begärt pengar under bordet är det olagligt. Det påstås också ibland att alla som bor i hyreslägenheter i innerstan har köpt svart. Det vet du och jag att det inte är sant eller hur? Hur många har bett dig om svarta pengar, en eller flera? Att önska sig en kakelugn kan väl inte kallas girighet, dessa människor har ju fråntagits möjligheten att få önskningar uppfyllda genom interna byteskön. Ska man byta tar man förstås det man tycker bäst om av det som är möjligt. Föreningen gör man ju bara en tjänst genom att byta med en köpvillig, den blir väl inte ledsen att bli ratad som hyresvärd. Själv kunde jag haft poäng för 36 boendeår efter gamla reglerna och för 16 enligt de nya. Nu börjar jag om på noll.
    Innan du köper, har du tänkt på att genomsnittspriset i innerstan, som man hoppas få ut i nästa steg, inkluderar lägenheter med stuck och kakelugnar?

    SvaraRadera
  2. PS Rubriken! Förnekar du att det finns rädda ja-röstare? Tjatigt att man är rädd, om man vill rädda allmännyttan. Ja och nej är rädda för olika saker. Nej inte bara för sin privatekonomi utan för samhällsutvecklingen

    SvaraRadera
  3. En sak till faktiskt, bytarna behöver inte vara nej-röstare. En av mina grannar, som inte hade ekonomisk möjlighet att själv köpa, röstade ja, för att han trodde att ombildningen skulle ge honom bättre chans att byta till en större lägenhet. Men han har inte bytt än, efter snart två år, fast föreningen lovar att bytaren ska få köpa till ursprungligt pris + ränta.

    SvaraRadera
  4. Vet egentligen inte varför jag fortfarande kollar den här sidan, men nu är det dags att lägga av. Det finns ingen anledninga att fortsätta "elda" i den här frågan längre. Det är bara tjatigt att läsa alla trista argument för eller emot den ombildning som inte blev av.

    SvaraRadera
  5. Ingrid Be:

    Ja, det är olagligt. Och jag kommer inte att betala en krona. Men någon annan kommer att göra det.
    Och nej, alla med hyresrätt i innerstan har inte köpt svart, jag har definitivt inte gjort det.
    Svartmarknaden bland hyresrätter är en väldigt tråkig och negativ avart. Som dock kanske i viss mån kommer lösa sig om några år då hyrorna i innerstan marknadsanpassats mer enligt Stockholmsmodellen?

    Beklagar om du stört dig på rubriksättningen, dock finns det mycket förändringsrädsla bland de som röstat nej. Och en pesimistisk syn på eget ägande och ansvar för sitt boende.
    Många har kanske inte heller råd och möjlighet att köpa sin ombildade hyresrätt och då är det tydligen lätt att vara idealistisk och kämpa för "Rädda hyresrätten" för att man sedan, i nästa steg, försöker sko sig på en svart marknad.
    Har haft kontakt med två bytare och det har varit samma sak med dem båda, jag hoppas att jag haft ren otur!

    Ja, genomsnittspriserna inkluderar fantastiska våningar med 3,70 i takhöjd och kakelugnar, det är därför man måste jämföra med liknande standard och läge, som t ex vår granne Kv Pinnpojken, som jag visat på i två olika exempel.
    Anonym:
    Det här tycker jag inte handlar om att "elda" i någon ombildiningsfråga, utan det här är mer en "vad hände sen"-reflektion.
    När några ombildar och andra inte, och man ska försöka byta boenden med varandra, ja då uppstår helt tydligt situationer som i alla fall inte jag hade kunnat förutspå.

    Men ingen är tvingad att läsa:-)!
    Go kväll!

    SvaraRadera
  6. Ordförande Persson6 december 2009 kl. 20:32

    Re: Ingrid Be

    Det är riktigt-RIKTIGT-riktigt korkat att rösta med plånboken. För det är det du gör om du "(röstar) Nej inte bara för sin privatekonomi utan för samhällsutvecklingen"

    Du är alltså dubbel torsk på det.

    1. För att du missar ditt livs affär och väljer högre månadskostnad för ditt boende

    2. Tror att din insats med ett pluttigt "nej" skall påverka utvecklingen av stockholm i fråga om hyresrätten.

    Men - det är kanske därför du är där du är. Du missar hela analysen och hela poängen... och därför blir du en förlorare i dubbel bemärkelse.

    Jag tycker det är trist och jag tycker ärligt synd om dig.

    Mvh

    Ordförande Persson

    SvaraRadera
  7. Men hallå Persson. Jag har nte missat något, jag har köpt och sålt. Det har jag berättat redan, du läser inte allt. Polisanmäl de som vill ha svarta pengar, eller berätta för föreningen! En hyresvärd ska ju granska att bytet är riktigt.

    SvaraRadera
  8. Girigheten ligger inte i att sälja till högstbjudande i stället för lägst. Det är ju ganska självklart och jämförbart med kakelugn och dyl om man önskar och kan få det. Girigheten ligger i att för att göra en egen vinst omvandla ett hus eller kvarter för alltid. Nejet är inte pluttigt om det kommer från tillräckligt många. Blir det ja ändå står det mig fritt att köpa.

    SvaraRadera
  9. En fråga till TYCKomtumstocken. Du har bara haft kontakt med två bytare. Krävde de både svarta pengar och alla de fina detaljer du räknar upp? Eller antingen eller? Orealistiska förväntningar kanske.

    SvaraRadera
  10. Ordförande Persson7 december 2009 kl. 10:25

    Re: Ingrid Be

    "Blir det ja ändå står det mig fritt att köpa." Detta citat b-e-v-i-s-a-r ju just tesen. Ni på nejsidan är giriga.

    Ni vill inte hjälpa till. Bara stjälpa - men det j-ligt bra att skörda frukterna av andras arbete.

    Snacka om att ni kissar era grannar i ansiktet.

    Har du för avsikt att köpa är det ja som gäller. Vet du inte - så är det ja som gäller.

    Ovan gäller av egoistiska skäl (som ditt skäl är) eller av rent logiska skäl.

    För om det bli ja - då har du chansen att köpa eller hyra. Men blir det nej har du bara chansen att hyra.

    Och det är sant även för dina grannar.

    Du har en urusel analys och en trist attityd mot dina grannar och medmänniskor.

    SvaraRadera
  11. Ordförande Persson7 december 2009 kl. 16:23

    OCH idag är jag citerad på SVD.se :)

    Om fastighetsprofessor Stellan Lundströms mycket goda slutsatser och utlägg i SvD Näringsliv. Snacka om att han har koll!

    Mina väl valda ord till en person som krampaktigt försvarade hyresrätten:

    - ”Du har fundamentalt fel. Klart att det inte byggs mer om det inte finns incitament. Kan man inte tjäna pengar så satsar man inte på hyresrätter. Enkelt. Utbud och efterfrågan”

    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3902301.svd

    SvaraRadera
  12. Stämningen och språkbruket här börjar vara alltför otrevligt. Från början gick jag bara in här för att berätta att ni kanske inte tjänar så mycket som ni tror. Persson, tycker du att det är en moralisk plikt att rösta ja, fast man vill nej. Och om det ändå blir ja, bara försvinna, så att grannarna slipper betala räntor för mig som hyresgäst utan istället kan sälja min lägenhet med vinst? Girigt om jag tar vinsten själv, fast jag inte önskade den? Ja-röstarna har inte lagt ner något arbete som nej-röstarna skördar frukter av, man hyr en konsult.

    SvaraRadera
  13. Ingrid Be:
    Jag håller med dig om stämningen, jag skulle vilja be Ordförande Persson bl a att tänka över om hans/hennes kommentarer inte kunde skrivas utan i det närmaste personangrepp. Var och en röstar som det passar de egna förutsättningarna och åsikterna. Man är i sin fulla rätt att vara besviken, djupt besviken, över ett utfall som man inte önskat. Men det är oftast regelverket och INTE de egna grannarna det stupar på.
    Men, Ingrid Be, man hyr en konsult vid en ombildning, ja, men det innebär inte att man sedan sätter sig och avvaktar konsultens arbete. Det är åtskilliga timmar i det egna och likasinnade grannars ingtresse som man får lägga ned.
    Och ja, kvarvarande hyresrätter innebär låne- och räntekostnader för föreningen, men i åtminstone Tumstockens fall hade hyresintäkterna mer än täckt den kostnaden, utan att höja hyrorna och även vid 6% ränta och även om färre hade köpt än förväntat.
    //J.

    SvaraRadera
  14. Ingrid Be:

    Det är lätt så att man upplever det som otrevlig stämning, när de flesta är av en avvikande åsikt mot vad du är.
    Vi är många som upplevt otrevlig stämning på "Rädda-bloggarna" och där har ändå vi som röstar Ja knappt fått ett enda inlägg publicerat.

    De bytare jag haft kontakt med är, enligt hur jag presenterade resultatet tidigare från Tumstocken, ensamstående kvinnor med barn. Låginkomsttagare. Som röstat nej, vet inte skälen, men dessa personer skulle inte fått lån även om de röstat Ja.
    Nu däremot så har de ju ett guldläge. De kan antingen bo kvar som hyresgäster, ELLER köpa (om det löser sig på något sätt med lån) ELLER byta till en fin hyreslägenhet hos allmännyttan och få pengar emellan...
    "Jag kan välja och vraka nu" som den ena sa med ett smajl. Det hade hon inte kunnat göra om det blivit nej, för ingen hade velat ha hennes trista lägenhet då!

    Jag skulle inte önska något annat än en schysst hyresmarknad där man kan byta lägenheter med varandra och utbudet är stort.
    Men det är försent nu.

    Vad har vi i Tumstocken för möjligheter nu?
    Det är lätt att kalla oss "bittra förlorare" och säja att "livet måste gå vidare".
    Men exakt hur ska vi gå vidare? Vi som behöver större, mindre, vill flytta till hus?
    Jag ser samma lägenheter på BjörnBytare som jag såg för 3 år sedan när jag flyttade hit, läget är rätt hopplöst!

    Så istället för att alla skulle haft tre alternativ, såsom jag skrev ovan, så har alla nu inget alternativ alls.
    Blir det jättebra?

    SvaraRadera
  15. Med otrevlig stämning menade jag inte åsikterna, även om sådana också kan vara otrevliga.
    De som tror sig förstå saker kanske kan förklara istället för att be oss dumma "Rädda" att hålla tyst.
    Jag undrar över de billiga priserna i Pinnpojken och Tumstocken jämfört med 1990-talshuset jag bodde i.
    T ex säger en anonym att Tumtocken kunde ha hur många hyresgäster som helst, för hyresintäkterna skulle täcka räntekostnaderna upp tiil 6%. 6% av 2000000 (vad lägenheten i Pinnpojken hade kostat) är 10000/mån, eller hur? Föreningen får inte göra skatteavdrag, som privatpersoner får, eller hur? Hur kan då hyresinäkterna täcka ränteinkomsterna? Finns väl även andra kostnader, som hyran ska användas till. Och om nu 70talshuset är så mycket billigare än 90talshuset måste det bero på något. Vi kunde läsa i Goda grannar om kvarteret Drakenberg att man måste göra en stor upprustning och evakuera hyresgästerna ett år? Skulle något liknande behövas i Tumstocken/Pinnpojken och håller då den ekonomiska planen? Bäst att sälja fort!
    Men vad bör en förlorande nej-röstare göra för att inte vara girig? Varken köpa/sälja eller byta? Förstås inte sälja svart, det håller jag med om.

    SvaraRadera
  16. Om att skörda frukterna av andras arbete:
    Det kan vara rätt att några initiavtagare till ombildningen lägger ner en del arbete, arbete som den som vill bo kvar i allmännyttan inte vill ha utfört. Men det går väl också bra att rösta ja, köpa och sälja utan att lägga ner något arbete alls. Man behöver inte ens gå på stämman, det förekommer ju mycket fullmakter.

    SvaraRadera
  17. Den smajlande bytaren, som kan välja och vraka, har kanske inte sett slutet. Du har ju själv erfarenhet av Björnsbytare. Verkade det inte först som om det fanns många intresserade, men en del svarade aldrig eller ställde in besöket? Jag har också annonserat ut en blivande bostadsrätt och fick två förslag om pengar som jag inte besvarade. Några som vi kunnat tänka oss var först angelägna, men kom så småningom fram till att det var för dyrt. Ett problem är att man måste bestämma sig och hinna skriva kontrakt innan man är riktigt säker på att köpet går igenom. Annars har den nya hyresgästen inte laglig rätt att köpa till samma pris, även om föreningen kan gå med på det för att få lägenheten såld. Det är inte säkert att det blir köp fast stämman röstat ja. Det har vi erfarenhet av från förra borgerliga omgången. Det räckte att några ångrade sig eller inte fick lån.

    SvaraRadera
  18. Och så frågan hur den som behöver byta lägenhet ska gå vidare utan de förväntade miljonerna:
    Kan det vara en tröst att de tre bolagen nu slår ihop sina interna köer, så att det blir mer att välja på? Förstås blir det också flera köende, men det ser ju olika ut vad man har för bestånd. Än är inte allt omvandlat, och de som lämnat allmännyttan är inte heller med och köar längre, så på det sättet har det inte blivit svårare. Men tyvärr är omvandlandet ojämnt, man har omvandlat mer i innerstan och närförorter än i de ytterförorter som politikerna tog som motivering för hela ombildningsapparaten.
    Om du inte kan få en villa, kanske det ändå finns några oomvandlade hyresradhus. Bostadsförmedlingen finns också, men en billig innerstadslägenhet har lång väntetid. Ingen mänsklig rättighet, sa Persson.

    SvaraRadera
  19. Ingrid Be:
    Jag förstår på dina kommentarer att du inte bor i Tumstocken eller har jag missförstått dig? Därmed har du inte heller sett den ekonomiska planen.

    Ingen har påstått att Tumstocken skulle ha kunnat bära hur många hyresrätter som helst, inte heller kommentaren längre upp på sidan. Utan man har räknat med en viss procent köpande i fastigheten och där finns självklart en ekonomisk gräns för hur många hyresrätter som kan bli kvar för att ett köp överhuvudtaget skulle vara ekonomisk försvarbart för föreningen. Men till den gränsen omfattade den ekonomiska planen hyresrätterna. Och det finns många skillnader mellen 70- och 90-talshuset, skick och hyresnivåer, som förklarar en prisskillnad.

    Och kommentaren om det arbete som en bostadsrättsförening lägger ned var ett direkt svar på ditt påstående att man i en ombildningsprocess bara hyr in en konsult. Och att då de som röstar nej inte vill ha detta arbete utfört, innebär inte att det inte är ett arbete i mångas intresse. Särsilt i Tumstockens fall.

    Sen, kära vänner, alla ni som läser den här sidan: det har ALDRIG varit lätt att få och byuta bostad i Stockholm.....

    J.

    SvaraRadera
  20. Nej, jag bor inte i Tumstocken. Har både blivit ombildad, köpt och sålt. Läste en ombildningsblogg där någon skrev att man inte har råd med ideal, när man kan tjäna två miljoner. Ville bara tala om att man kanske inte gör det. Och tror ändå att det verkliga klippet gör de som redan har en annan bostad.
    God jul och Gott nytt år!

    SvaraRadera
  21. Kan man ställa ännu en ekonomisk fråga eftersom Anonym svarat vänligt? Pinnpojken såldes för 21256 kr/kvm, 1990-tals-huset där jag bott för 30160. Insatsen för lägenheterna var några hundratusen för hög i exempellägenheten i Pinnpojken i förhållande till husets pris och motsvarande summa för låg i mitt fall. Men detta borde inte motsvara att Pinnpojken hade mindre än hälften av månadsavgiften för min lägenhet. Är inte avgifterna beräknade på den nuvarande låga räntan och kommer att stiga kraftigt om några år?
    För övrigt, om det finns en gräns för hur många hyresgäster man kan ha, är det då en bra idé att försöka övertyga de som vill hyra att rösta ja?

    SvaraRadera
  22. Prisskillnader mellan husen kan bero på så mycket, svårt att ha någon uppfattning om utan att känna till den ekonomiska planen. Vilken typ av avsättning man väljer, om man lånar även till driften (vilket förekommer), vilken prissättningsmodell man valt etc påverkar avgiften. Vilket andelstal man räknat ut påverkar insatsen.
    Visst styr även räntan avgifterna, men det går ändå att göra en uppskattning framåt med hjälp av de långa räntorna och om den kommer att stiga kraftigt återstår att se.
    Och ja, det är ok om hyresgäster som vill hyra röstar ja, för marginalen för hur många hyresrätter som kunde bäras av föreningen var rätt stor. Men nej, jag anser personligen inte att man ska ÖVERTALA någon, däremot upplysa om vilka möjligheter och svårigheter som kan finnas.
    J.

    SvaraRadera