fredag 18 december 2009

Hyresgästföreningens roll/inblandning i ombildningar

Varsågod att diskutera!

Min egen uppfattning är först chock, och sedan besvikelse!
Jag levde i någon slags illusion att hyresgästföreningen lyssnade på sina medlemmar, men nu vet jag att det inte är så.
Det finns många medlemmar som gärna vill ombilda om de får chansen. Och då motarbetas man med all kraft av denna "opolitiska" organistation.

Återkommer i frågan!

11 kommentarer:

  1. Ordförande Persson18 december 2009 kl. 09:51

    Tackar ödmjukast för ordet!

    Jo det är ju som så att det finns ett beslut från Stockolms stadshus att alla som bor i ett allmännyttigt hus får köpa det - givet ett antal kriterier.

    Bland annat skall man ha en BRF bildad och minst 2/3 skriftligt stöd för att ansöka om anbud. Så långt allt väl.

    Därefter skall några andra rekvisit till. Ekonomisk plan, besiktning, informationsmöten och därefter en extrastämma (även kallad "köpstämma). Även där fordras 2/3 majoritet av de uthyrda lägenheterna.

    Det är här HGF kommer in.

    De har enormt starka incitament att smutskasta, förljuga och stoppa ombildningar.
    Därigenom motverkar HGF demokrati och demokratiskt fattade beslut. (Läs: Stockhoms Stadshus AB beslut OCH den lokala BRF föreningens demokratiskt fattade beslut.)

    Incitamenten de har är:

    * Medlemsförlust för HGF
    (förlorad makt och förlorad medlemsavgift
    * Förlust av förhandlingspengen
    (kronor och ören i förlorad intänkt)
    * Förlust av maktbas
    (färre medlemmar = mindre maktfaktor politiskt)

    * samtidigt får fler och fler förhandlingsmotparter vid hyresförhandlingar (= ökade kostnader i form av merarbete och hårdare motstånd).

    Alltså - HGF har egna skäl, skiljda från organisationens syfte, att motverka ombildningar.

    Det är det vi ser i Stockholm nu. Regelrätta aktioner mot ombildningar, smutskastning, juridiskt och ekonomiskt bistånd från HGF.

    Det är organisationsegoism som HGF sysslar med. På egna medlemmars bekostnad OCH på de privatpersoner som vill ombildas bekostnad.

    Det är inte enskilda personers väl och ve som man arbetar för - utan att så många som möjligt ÄR och FÖRBLIR hyresgäster. För då behåller HGF makt och pengar.

    Hur skall små BRF föreningar klara av att "slå tillbaka" mot en förening som HGF med anställda jurister, heltidsanställd personal, mediamaskineri och miljoners miljoner i budget?

    Det är inte den svenska modellen. Det är INTE demokratiskt. Det är skandal som HGF och "rädda" beteer sig.

    // Ordförande Persson

    SvaraRadera
  2. Det är ju inte direkt att Hyresgästföreningen försöker dölja att de är emot ombildning. Att gå med i Hyresgästföreningen och tro att de ska hjälpa till att avskaffa hyresrätter ter sig ganska dumt.

    Nu vet jag inte hur mycket HGF agerar innanför tullarna men här utanför i Skarpnäck är det inte många kronor som är spenderade. Vet att Brf. har lagt ut bra mycket mer pengar och timmar/arbete för att få igenom en ombildning som inte lyckades.

    Jag tror att många drar likamedstecken mellan lokala aktiva mot ombildning och HGF vilket inte alltid behöver vara sant.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  3. Whippo:
    Nej, ingen går nog med i HGF med tron att de ska avskaffa hyresrätten/sig själva. Jag har inte heller sagt att jag vill avskaffa hyresrätten.
    Jag gick med 1992 för att jag ville påverka i mitt dåvarande bostadsområde.
    Och jag var kvar som medlem till oktober -2009.

    Man kanske kan tycka ändå att om man så tydligt märker att många av de som faktiskt är medlemmar vill rösta JA till ombildning, att man kanske ska sänka sin profil lite, och lyssna.
    När man läster t ex Terje Gunnarssons blogg (ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm) så märker man att han varken är opolitisk eller speciellt nyanserad. Det uttrycks flummigt och diffust kring Stockholmsmodellen och det gratuleras till "Räddade" kvarter hit och dit. Trots att han inte har någon koll på de enskilda fallen, eller vad hans medlemmar faktiskt ville i de enskilda fallen.

    Och att man drar likamedstecken mellan "lokala aktiva mot ombildning och HGF" har mycket med att göra att man sett och hört hur det gått till i t ex Linjalen.
    Det är inte så jag vill att HGF:s medlemspengar ska förvaltas. Därför lämnade jag nu HGF och de sa "du är inte den första" när jag berättade att det var pga deras agerande kring ombildningar i Stockholm.

    SvaraRadera
  4. Avskaffa hyresrätter, inte hyresrätten. Det är skillnad.

    Det är ändå konstigt att ringa till HGF: "Hej jag är medlem och naturligtvis bor i hyresrätt. Nu vill jag inte bo i hyresrätt utan göra den till bostadsrätt. Kan inte ni hjälpa mig att ombilda?"

    Det är mycket antagande i ditt inlägg. Att Terje skulle gratulera utan att ha koll. Det tror jag inte på. Jag tycker han har varit ganska klar när det gäller Stockholmsmodellen, dessutom finns det mer källor att läsa.

    Nu har jag inte varit på plats hos Linjalen och sett hur det har gått till där. Men läst mycket om det har jag. De aktiva inom Rädda Linjalen och HGF kanske är samma personer där, det vet jag inte men så är det inte på alla andra ställen.

    Det är trotts allt som oftast två läger vid en ombildning. De som vill ombilda och de som inte vill. Här kan då HGF välja ett av lägren. De ena vill bo kvar och att alla lägenheter ska vara hyresrätter. De andra vill ombilda till bostadsrätter. Valet är enkelt för HGF då de inte är inblandade i bostadsrätter.

    Om du nu strävar efter att inte bo i hyresrätt är det heller kanske inte rätt förening att vara med i.

    Som jag skrev i ett annat inägg är jag knappast medlem i HGF och inte den rätta att debattera om just HGF. Jag förstår om du blir besviken på HGF när du är medlem inte får hjälp.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  5. Till ordförande persson: I närförort och ytterförort krävs endast att 40% anmäler intresse för att värdering ska ske och processen sätta igång. 2/3 är först vid köpstämman. Sen skriver du att brf ska anordna informationsmöten. Där jag bor gick vi inte ens igenom den ekonomiska planen och jag vet att det varit så för andra ställen också. nej, idagsläget är det för mkt som inte funkar. Ett bättre regelverk tack.
    När det gäller hgf återkommer jag kanske senare. Men det är väl rätt självklart att de väljer att stötta de som inte vill ombilda.

    SvaraRadera
  6. Ordförande Persson20 december 2009 kl. 21:52

    Re: Rikard Junkergård AKA Whippo

    Du slår huvudet på spiken, men drar fel slutsats.

    Klart att HGF inte skall jobba för ombildningar, men med det inte sagt att de skall jobba emot.

    De skall jobba för sina medlemmar och enligt syftet med HGF.

    Problemet är bara det att de nu är ute och motarbetar aktivt, sätter upp "rädda" celler och bistår med alla sina resurser.

    Det är frågan om ren organisationsegoism från HGF. I slutändan vill man rädda sin egen: Makt, kassa och medlemsbas.

    På bekostnad av vanligt folk som vill nyttja sin möjlighet och sin demokratiska rättighet att bestämma om sitt boende.

    Det är DET som folk är så arga över. Att HGF i eget intresse (inte medlemmarnas) aktivt motverkar ombildningar.

    Flummet om att det är "hyresrätten" och inte "Hyresgästen" (som i medlem) är bara för att ge sig själv alibi för att "kriga" mot ombildningar.

    Det är organisationsegoism. Egoism. Cyniskt. Elakt. Fel.

    Ps. Terje har inte järnkoll - har du ens läst hans blogg? Tänker inte ta upp stavfelen.

    Men han säger på fullt allvar att Stockholmmodellen är så bra så. Han har inte ens gjort en analys av den innan - hur den slår etc. Han bara lägger fram den.

    Bredvid står fastighetsägarna och applåderar. Och var det någon som är vid sina sinnens fulla bruk som tror att EU domstolen nöjer sig med en modell som bara kastar om hyror över stadsdelar? nej nej - man får inte ha en allmännytta med subventionerade hyror. Det är inte sund konkurrens och strider mot EU-pelarna

    Tack för ordet.

    SvaraRadera
  7. Trött på denna obildade ombildning21 december 2009 kl. 12:49

    Upprördheten hos en enögda betraktare, exempelvis den människa som under olika alias (bland annat ordförande Persson) kastar magsura upprepningar runt sig på olika bloggar, visar med all tydlighet att Hyresgästföreningen gör ett bra arbete med att föra fram det utbredda och väl dokumenterade fusk som förekommer i många ombildningar.

    SvaraRadera
  8. Enligt Terje står detta utbredda fusk för en procent, som HGF väljer att granska: "Vi får ofta synpunkter på att vårt engagemang i ombildningsfrågor är politiskt och att vi med det som grund öveklagar ombildningar/stämmor runt om i regionen. Enligt uppgift rör det sig om knappt 1% av alla ombildningar som genomförs där vi har biträtt medlemmar med att rättsligt pröva om allt gått rätt till. Juristerna på Hyresgästföreningen gör en strikt juridisk värdering av fakta och tar därefter ställning."

    SvaraRadera
  9. Re: Anonym 20 DECEMBER 2009 21.47

    "Sen skriver du att brf ska anordna informationsmöten. Där jag bor gick vi inte ens igenom den ekonomiska planen och jag vet att det varit så för andra ställen också. nej, idagsläget är det för mkt som inte funkar. Ett bättre regelverk tack."

    Eller kanske mer aktiva medlemmar? Visst bör en förening ordna möten - annars är det ju svårt för medlemmarna att fatta beslut.

    Men enskild medlem har ju ett ansvar att informera sig. Och en styrelse borde fatta att man inte får ett ja om folk inte har full information.

    Sedan är ju Svensken över lag rätt lat. Rättelse "bekväm". Någon annan skall göra allt och sedan sitter man och klagar.

    Får man inte iformation så bör man ju eftersöka den.
    Sköter sig inte styrelsen så byter man ut den.
    Får man inte information så kan man ju alltid rösta nej.

    Engagemang tack!

    SvaraRadera
  10. Till ordf persson 24/12: engagemang tack, skriver du. Det ska jag säga dig att hela denna jäkla tid ombildningsprocessen pågick så lusläste jag lagar, pratade med folk i tidigare ombildningar, försökte få kontakt med brfstyrelsen och konsulter och av dom fick jag bara till svar att jag kan flytta.. Trevligt va..
    Den ek planen och besiktning lusläste jag,men de ville inte svara på frågor kring denna..
    Man kan inte byta ut en styrelse innan det blivit ja till ombildning då brf-föreningen inte räknas som aktiv än.
    Men du och jag har helt olika åsikter gällande ombildningar. Har läst dig på flera bloggar. Däremot var jag rätt neutral innan jag satte mig in i saken. Nu kan jag säga att jag är helt emot då både nej och jasägare mår skit av det. Ska det vara blandade boendeformer i ett hus, bygg det då nytt fr början.Förstår inte varför en boendeform ska förstöras för förmån till en annan.

    SvaraRadera
  11. Rättning till mitt inlägg 26/12, det var riktat till sign petra 22/12, men visst lite till ordf persson också. Men det var sign petra som bad om mer engagemang och det har jag haft.

    Gott nytt år

    SvaraRadera