torsdag 10 december 2009

Svenska Bostäders "åtgärdslista för underhåll"...

sitter nu i trapphusen.
Bland annat ska man "storstäda trapphusen". Borde vara vanlig fastighetsskötsel?? Och inget extraordinärt underhåll.
Sen ska man slamsuga stammar i varje lägenhet. Ingen extra lyx direkt, handlar ju om att inte badrummen ska haverera totalt.

Sen hänvisar man till att kontakta bovärden angående de "tillägg" som finns. Tillägg som man ska betala för alltid, och som man dessutom räknar in i underlag för hyreshöjning.

Jag är besviken. Hade förväntat mig mycket mer än så här av Svenska Bostäder!

18 kommentarer:

  1. Kan detta verkligen stämma? För "rädda" meddelade ju att det skulle bli guld och gröna skogar nu.

    Det var ju bara den "dumma BRF" som hade stoppat all manna från att regna från himelen.

    Seså "Rädda" - upp till bevis nu. Visa att ni håller vad ni lovar. Och att det blir bra nu i "hyres-paradiset".

    hur var det nu sade nu? Stackars alla i BRF som får bestämma själva.. stackars dem?

    SvaraRadera
  2. Ja, det var sannerligen inte en lista att stolt hänga i julgranen ....

    J.

    SvaraRadera
  3. Ät det här inte egentligen precis vad du förväntade dig...;-) dvs inget alls?

    SvaraRadera
  4. Jag hade hoppats på nåt större helhetsgrepp... Står dock att man ska göra en "förstudie" våren -2010. Förstudie?? Den här fastigheten har man ju kunnat följa varje dag och tekniska förvaltaren BORDE ha god koll på underhållsbehoven!

    Jag hade faktiskt väntat mig lite mer...:-) Har aldrig bott i "normalt underhåll" hos Svenska Bostäder eftersom jag kom till området för 3 år sedan från en stor privatvärd. Där allt sköttes jättebra!

    SvaraRadera
  5. Jag förstår att du är ivrig på att få fint där du bor. Men du (och alla andra som undrar vad som händer) får inte glömma bort att det alltid är en budget lagd för yttre underhåll. I och med att ni (som vi) har varit under ombildningsprocess så lägger man ingen budget under de år processen fortgår. Därför kan man inte kräva att allt ska bli gjort på en gång. Budgeten läggs nästa år och då är ni (och vi) med igen. Vill du verkligen att något ska bli gjort, prata med Svebo själv! Då får du ju reda på hur det fungerar menar jag.

    SvaraRadera
  6. haha "hyres-paradiset" - vilket skämt!

    SvaraRadera
  7. Marta i Hagen är du släkt med Leif Hagen den -gamla porrkungen eller?

    SvaraRadera
  8. Ordförande Persson11 december 2009 kl. 07:52

    Re: Marta i Hagen


    Du säger: "Men du (och alla andra som undrar vad som händer) får inte glömma bort att det alltid är en budget lagd för yttre underhåll. I och med att ni (som vi) har varit under ombildningsprocess så lägger man ingen budget under de år processen fortgår.

    Det är fundamentalt fel. Men det är också symptomatiskt för er från "Rädda".

    Ni har inte kunskap kring fastighetsförvaltning, ekonomi eller hur det fungerar.

    Därför kommer det allt som oftast grodor som denna ovan. Det är bättre att hålla tyst om man inte kan Martha!

    SvaraRadera
  9. Jag känner inte heller till att det går till som Martha säjer. Och jag arbetar ändå i fastighetsbranschen. Dock inte i ett kommunalt bolag.

    Ber ändå om lite vänligare uttryck i kommentarerna ÄVEN om vi är oense!

    SvaraRadera
  10. Det är klart att yttre underhåll inte är lagt i budgeten för genomförande under ombildningsprocessen. Men att underhållet inte finns budgeterat innebär inte att det inte redan finns en underhållsplan samt att man åtminstone borde ha avsatt medel för framtida underhåll i budgeten. Svebo bör ha mycket bra koll på hur det står till i huset. De har även tillgång till den besiktning som gjorts av bostadsrättsföreningen. Den behöver de förstås inte acceptera, men den finns att tillgå.

    Sen stör det mig lite i debatten att det framställs som att underhållet stått stilla ENDAST under ombildningsprocessen, alltså i dryga två år. Tumstocken såg lika ledsen ut för två, tre år sedan som den gör nu, det eftersatta underhållet fram tills då har INGET med ombildningsprocessen att göra.

    J.

    SvaraRadera
  11. Som ansvarig för bloggen kan du ju faktiskt plocka bort rena kränkningar som inlägget med anspelning på "porrkung". Det var enbart ett enbart otrevligt inlägg och en klar personlig kränkning.

    SvaraRadera
  12. Martha har rätt när det gäller stockholmshem iallafall. Jag har pratat med dom om vad som gäller under ombildningsprocess och efter det blivit nej. Det kan ta tid innan underhållet sätts igång igen då man kanske hamnat sist i kön, men självklart kommer det så smånigom förbättringar.

    SvaraRadera
  13. Ordförande Persson15 december 2009 kl. 13:35

    Nu tycker jag att vi skall diskutera varför Hyresgästföreningen kampanjar mot ombildningar och varför de berövar folk denna möjlighet.

    Är det deras pengar det handlar om? Sannolikt ja - de förlorar stora summor på förlorad förhandlingspeng och förlorade medlemmar

    - "Rökridå" för att dölja det katastrofala stockholmspaketet som HGF är upphovsmän till. OCh till råga på allt har man inte analyserat effekterna och utfallet av det INNAN man lade fram det.

    - Knytningen mellan HGF "Modern" och RÄDDA "stormtrupperna". Varför ägnar sig HGF att motverka ett demokratiskt fattat beslut? Är det mer en fråga om politik osm passar HGF än de boendes väl?

    Nytt ämne tack :)

    SvaraRadera
  14. Svar till Ordförande Persson:

    "Varför ägnar sig HGF att motverka ett demokratiskt beslut?" Hur menar du med att "motverka"? Jag har väldigt svårt att se att HGF skulle motverka ett demokratiskt beslut, snarare hjälpa att beslutet grundas på demokratisk grund genom att informera.

    Nu förstår jag att vissa inte vill ha en öppen debatt i frågan och att all information kommer ut.

    /Rikard Junkergård, Rädda Flygaren

    SvaraRadera
  15. Ordförande Persson18 december 2009 kl. 09:48

    Re: Whippo 18 DECEMBER 2009 05.53

    Bra att just någon från "rädda" tar till orda och vågar ge sig in i en debatt. Starkt!

    Jo det är ju som så att det finns ett beslut från Stockolms stadshus att alla som bor i ett allmännyttigt hus får köpa det - givet ett antal kriterier.

    Bland annat skall man ha en BRF bildad och minst 2/3 skriftligt stöd för att ansöka om anbud. Så långt allt väl.

    Därefter skall några andra rekvisit till. Ekonomisk plan, besiktning, informationsmöten och därefter en extrastämma (även kallad "köpstämma). Även där fordras 2/3 majoritet av de uthyrda lägenheterna.

    Det är här HGF kommer in.

    De har enormt starka incitament att smutskasta, förljuga och stoppa ombildningar. Och därigenom motverka demokratiska beslut och demokratiskt fattade beslut. Läs: Stockhoms Stadshus AB beslut OCH den lokala BRF föreningens demokratiskt fattade beslut.

    Incitamenten de har är:

    * Medlemsförlust för HGF
    (förlorad makt och förlorad medlemsavgift
    * Förlust av förhandlingspengen
    (kronor och ören i förlorad intänkt)
    * Förlust av maktbas
    (färre medlemmar = mindre maktfaktor politiskt)

    * samtidigt får fler och fler förhandlingsmotparter vid hyresförhandlingar (= ökade kostnader i form av merarbete och hårdare motstånd).

    Alltså - HGF har egna skäl, skiljda från organisationens syfte, att motverka ombildningar.

    Det är det vi ser i Stockholm nu. Regelrätta aktioner mot ombildningar, smutskastning, juridiskt och ekonomiskt bistånd från HGF.

    Det är organisationsegoism som HGF sysslar med. På egna medlemmars bekostnad OCH på de privatpersoner som vill ombildas bekostnad.

    Det är inte enskilda personers väl och ve som skall ske - utan att så många som möjligt ÄR och FÖRBLIR hyresgäster.

    Hur skall små BRF föreningar klara av att "slå tillbaka" mot en förening som HGF med anställda jursiter, heltidsanställd personal, mediamaskineri och miljoners miljoner i budget?

    Det, min käre Wippo, är inte den svenska modellen. Det är INTE demokratiskt. Det är skandal som HGF beteer sig.

    // Ordförande Persson

    SvaraRadera
  16. Det är på ett par punkter som vi har skilda åsikter. Nu tycker jag då att den information som HGF går ut med under en ombildning är saklig och korrekt (den jag har sett). Det är oftast Brf. som går ut med mer vansklig information och löften.

    Hos oss har Brf samlat in de flesta fullmakter innan en ekonomiskplan var klar, de gick runt med en kalkyl och visade hur billigt allt skulle bli. Självklart stämde den inte. Att samla röster med falsk information är inte demokratiskt. Att neka inträde i förening är inte heller demokratiskt. Att en person ska kunna representera hur många fullmakter som helst är inte heller demokratiskt. Egentligen skulle jag kunna hålla på hur länge som helst när det gäller Brf och deras syn på demokrati. Vad har då HGF gått ut med. Jo den hemska saken som att det funkar att återta sin fullmakt. Du skulle bara veta vilket liv det blev på Brf då de fick veta att HGF hade som avsikt med att gå ut med den informationen till alla hyresgäster.

    /Rikard Junkergård

    SvaraRadera
  17. Whippo: dte äår tråkigt om ni har en Brf, som ni inte upplever som seriös. Det betyder att en brf i sig agerar på det sättet, det handlar ALLTID om ett antal individer som kan gå över gränsen. Vad gäller HGF så är detta en organisation som ska representera sina medlemmar, men inte respekterar ett stort antal av just dessa medlemmar, en organisation som medverkar till att genom ett väl valt språkbruk (ironiseringar, värdeladdade begrepp mm) misstänkliggöra sina egna medlemmar som valt att anta ett erbjudande till ombildning.

    SvaraRadera
  18. Nu är egentligen inte jag rätt person att debattera HGF då jag knappt är medlem och absolut inte aktiv inom HGF. Med den lilla erfarenhet jag har av HGF kan jag inte säga något negativt om HGF.

    Den erfarenhet jag har är av hur Brf kan agera.

    SvaraRadera