tisdag 3 november 2009

Information/Frågor & svar

Information från Stockholms stad med svar på olika frågeställningar som uppkommer i samband med ombildning av hyresrätt till bostadsrätt

6 kommentarer:

  1. I Rädda Tumstockens olika inlägg framhävs det fina med hyresgästinflytande och gemensam påverkan och vad det betyder för grannsämjan. Det påpekas också att det inte ska finnas någon existerande lokal hyresgästförening. Men vid direkta frågor i kommentarerna (publicerade och opublicerade) efter varför man inte visar detta fina genom handling och organistaion av ett sådant gemensamt inflytande, så svarar man i stort sett, att det inte är deras sak, utan att det är BRF:s sak att visa att bostadsrätter fungerar. Det tycker jag är oerhört synd och jag förstår inte resonemanget. Om man nu är angelägen att bo kvar i hyresrätt i Tumstocken och värnar om den goda stämningen i kvarteret, varför då inte arbeta för det? Varför inte skaka liv i en hyresgästförening, kalla till möten, knacka på hos sina grannar och presentera sig, väcka grannarnas engagemang? Eller vem tycker ni att det ska vara som tar tag i detta?

    J.

    SvaraRadera
  2. Till J: jag vet inte hur de andra i tumstocken resonerar. jag bor i annat ombildningsområde, men mina tankar är lite såhär som svar på din fråga ang vem som bör börja engagera sig: Ett av brf gemensamma skäl till att ombilda brukar vara: förbättrad boendemiljö och grannsämja. Dvs brf vill se ökat engagemang,men det vi som inte vill ombilda brukar påpeka är, att vill man engagera sig finns det inget hinder idag, det är bara att sätta igång. Men sen är det också vill man inte lägga ner fritid på boendefrågor har man den valfriheten också i allmännyttan. Bor du i brf förutsätts det att du ska engagera dig i gemensamma aktiviteter och boendeskötsel.

    SvaraRadera
  3. Det där tycker jag är ett förenklat svar. Visst kan de som engagerar sig för en bostadsrättsförening även engagera sig för hyresrätter. Men som i fallet Tumstocken så tycker jag att de som på ett kraftfullt och ibland t o m föraktfullt sätt hävdar att ett engagemang redan är möjligt inte visat ett sådant engagemang själva eller på något vis föregår med ett positivt exempel. Om man nu konstaterat att den lokal hyresgästföreningen avsomnat, varför blåser man då inte liv i den? På det enda möte för hyresgäster som hållits under den här tiden var skribenterna på Rädda Tumstocken - bloggen inte ens närvarande. Jag har respekt för att man inyte vill lägga ned tid på sitt boende och därför trivs i bostadsrätt, men det argumentet har inte alls använts.

    SvaraRadera
  4. Kolla lokalen. Det fanns representanter med på mötet, men som kanske inte vill ha sitt namn på bloggen. Senast i helgen var det barnkalas i lokalen.

    SvaraRadera
  5. Lokalen har jag sett en gång och det var den hemskaske lokal jag sett!!! Skulle gå att fixa med lite färg, snygga möbler och lite engagemang, men tydligen finns det inte varken från Svenska bostäder eller hyresgästerna???
    Om det blev BR är jag helt övertygad om att engagemanget skulle finnas att göra fint där.

    För varför skulle jag göra det nu, när jag betalar hyra till Svenska Bosäder? Då tycker jag att det är deras jäkla skyldighet att grejjerna ska hålla en ok standard!

    SvaraRadera
  6. Nä, just det: de som skriver på bloggen, VISAR sig inte på hyresgästföreningens egna möten, utan överlåter engagemanget till andra. Och vad har barnkalaset med hyresgästinflytandet att göra? Det är den lokala hyresgästföreningen som påstås ha avsomnat, inte den lokal som finns i fastigheten och som kan lånas av alla hyresgäster.

    SvaraRadera