fredag 13 november 2009

Inga marknadshyror!

Såklart, för det var nog inte många som trodde att det skulle bli det, när det inte uttalats en önskan om detta från politiskt håll!
Marknadshyror innebär att hyrorna släpps fria till det pris marknaden kan tänka sig att betala, och det har ju inte varit riktigt aktuellt.

Däremot kvarstår ju sysemet som hela tiden varit aktuellt, Stockholmsmodellen. Där man kommer att sätta differentierade hyror utifrån lägesfaktorer och standard på lägenheten. Vad det kommer innebära i kronor och ören vet man inte än, men att innerstadsläge A inte kommer ha de hyresnivåer som vi idag har i Tumstocken är tämligen säkert!
Några som är mycket nöjda med denna uppgörelse är Fastighetsägarna, som nu ser möjligheter att låta sina hyror spreta lite mer fritt än när de följde allmännyttans årliga höjningar.

"Bruksvärdeshyra är det lagstadgade hyressättningssystem som används i dag och som innebär att hänsyn tas till fastighetens och lägenhetens standard, utrustning i lägenheten och i gemensamma utrymmen som tvättstugor, trapphus och gårdar. Närhet till centrum, affärer, förskolor och goda kommunikationer, men också områdets image och rykte vägs in när hyran förhandlas fram av ombud för fastighetsägare (Fastighetsägarna) och hyresgästerna (Hyresgästföreningen)"

Vi bor billigt! Än så länge. Vänner på andra sidan Götgatan och på andra sidan parken betalar mer för sina 60 kvm än vad vi betalar för våra 80-90 kvm.
Hur länge tror ni att det kommer att vara så?

3 kommentarer:

  1. Precis!

    Alltså - det är samma förslag som ligger. Men i sann "Pr anda" och retorik från HGF så lägger man ut en rökridå.

    Det är Stockholmsmodellen som de lägger fram. Men det som är huvudpunkten i fredagens utspel är att ordet "marknadshyra" är borttaget.

    Man kan säga att de "polerat bajskorven".. så att säga :)

    Det är fortfarande så att:

    * Läget skall inverka mer på hyran
    * hyrestaket borttaget
    * Privatvärdarna blir jämbördig part i förhandlingana = fler förhandlingsparter för HGF
    * De almännyttiga bolagen skall drivas på affärsmässiga villkor. Dvs ge avkastning på eget kapital.

    Spelar ju ingenroll vilken ränta du lägger på de miljaders miljader som Stockholmshem är värt. Det blir stora pengar som skall tas in från kunderna / hyresgästerna.

    I malmö har man "Malmömodellen", som är förlagan till Stockholmsmodellen. Där har hyrorna ökat + 30 < 70% till följd av att man lät läget avgöra hyran.

    Se fredagens utspel som just ett "polerande av bajskorven". Det är semantik - man tar bort ordet "Marknadshyra" - men innehållet är lika illa som innan. Tyvärr

    SvaraRadera
  2. haha "polerat bajskorven" - askul!

    SvaraRadera
  3. Vad är detta för sandlådesnack. Vuxna människor som ej kan hålla tand för tunga.
    Kungsholmsbo

    SvaraRadera