måndag 30 november 2009

Normal förvaltning

Nu övergår kv Tumstocken i Svenska Bostäders normala förvaltning.
Eftersom jag inte bott så jättelänge i fastigheten så vet jag inte vad det innebär konkret, men det ska bli ytterst intressant att se!

I morse när jag gick till jobbet såg jag att det satt lite ljusslingor i träd vid en fastighet. En bostadsrättsfastighet. Då undrade jag om ljusslingor i träden kommer att ingå i "normal förvaltning"? Troligtvis inte.

Vad är prioriterat i vårt område? Vad vill ni grannar ska prioriteras först i den normala förvaltningen?
Fyll gärna på, så kanske vi kan utöva "hyresgästinflytande"

-Trapphusen. Översyn av målning och städningen. Göra entréerna välkomnande istället för avskräckande.

-Gård och träd Ett flertal träd bör tas ner då de gör att det blir mörkt för många lägenheter, och stökigt med alla löv på hösten. Kan ersättas med fina och skuggtåliga buskar t ex. Ställa högre krav på "trädgårdsleverantören"! Det ser risigt ut nu! Titta på fina gårdar kring kyrkan och få tips på hur man kan göra!

-Hissarna Hissdörrarna måste göras om enligt lagkrav. Förhoppningsvis byter man då hela hissarna för de är trånga och tråkiga och sunkiga och obehagliga.

I lägenheterna (varierar):

Slipning parkettgolv? Badrummen? Ska det tas något samlat grepp? Tapeter, golv? Får man nytt bara när man flyttar och måste annars fixa själv?

11 kommentarer:

  1. Ett tips är att ni som är intresserade av er gårdsmiljö genast bildar en gårdsförening och startar ert samarbete med Svenska Bostäder. Kanske hinner ni också få upp er gårdsgran med slinga i till jul!

    Södergranne hos Svenska Bostäder med lysande gran på gården!

    SvaraRadera
  2. Ordförande Persson30 november 2009 kl. 20:15

    I senaste numret av Mitt i Södermalm (nr 49) kan man läsa om de nya marknadshyrorna. De kallar dem "marknadshyror light". Sid 8.

    Citat ur artikeln:

    "Christer Jansson, Vd vid Fasyighetsägarna Stockholm är nöjd med att nu få diskutera hyrorna med samma förutsättningar som Hyresgästföreningen och allmännyttan."

    och

    "Samtidigt har parterna arbetat fram en ny modell, ivrigt påhejade av finansmarknadsminister Mats Odell, som leder till större hyresskillnader. Den kallas för Stockholmsmodellen och värderar det hyresgästerna har sagt att de vill betala för. Läget får till exempel en större betydelse"

    "- Den som bor på eftertraktad adress måste betala mer. Det är inget konstigt"

    SvaraRadera
  3. Tips angående lägenhet: kontakta bovärden.

    SvaraRadera
  4. Tror nog att bloggaren vet att man ska kontakta bovärden angående lägenheten. Men det är inte det som är temat här, utan det gemensamma boendeinflytandet som ska kunna åstadkomma så mycket. Och som vi fortfarande inte sett Rädda Tumstocken göra någon märkbar insats för att dra igång och inspirera oss alla till.

    Och en gårdsgrupp finns.

    SvaraRadera
  5. Själva tanken med det gemensamma boinflytandet är inte att vänta på att någon annan ska ta ett initiativ. Utan att vara intresserad av att ta ett ansvar själv.

    SvaraRadera
  6. Men vad är incitiamentet att ta ansvar själv? Jag får ingen lägre hyra för det.

    SvaraRadera
  7. Till Anonym 18:52
    Du missar poängen med resonemanget. De boende som var intresserade av att ta tag i inflytande över sitt boende i form av en bostadsrättsförening har gjort detta, försökt få igenom en ombildning men inte lyckats hela vägen. De, särskilt styrelsen, men även andra grannar har lagt ned tankar, tid och kraft på detta, de har inte väntat på att någon annan ska ta initiativ. Däremot så har Rädda Tumstocken nätverket gång på gång påtalat det fina med det gemensamma boendeinflytandet, som ett starkt argument mot en ombildning.
    Nu, när kvarteret ska kvarstå hos Svenska Bostäder,stridsyxan ska vara nedgrävd, är det då rimligt att förvänta sig att samma personer som arbetat för ett gemensamt boendeinflytande genom en bostadsrättsförening ska ta initiativet för ett boendeinflytande inom hyresrätten? Om inte ens de grannar som är verksamma inom Rädda Tumstocken vill ta ett initiativ och ansvar för att något som de anfört som ett upprepat argument mot ombildning verkligen blir av, vem ska då vilja och orka göra detta? Styrelsen för bostadsrättsföreningen, kanske?

    SvaraRadera
  8. Re: Anonym DEN 1 DECEMBER 2009 20:29

    Precis - du slår huvudet på spiken?
    Vad har man för incitament att ta ansvar eller hjälpa till? Man får ingen lägre hyra... och sannolikt är det i ett allmännyttigt hus HELT fruktlöst att försöka förändra eller förbättra...

    Men det är här som "Rädda" skall fylla en fuktion. Det har de lovat - jag bara sitter och väntar på alla förbättringar.

    Lägre hyra .. framförallt inga höjningar har de lovat. Upp till bevis Rädda?

    SvaraRadera
  9. Jag förstod det som att du ville realisera en bra boendemiljö. För dig och kanske din familj. Oavsett ägarform.
    Incitamenten för att medverka till en god boendemiljö är oftast andra intressen i livet än pengar. Några är genuint intresserade av att medverka till att skapa goda relationer mellan boende i området. Medans några intresserar sig speciellt för pelargoner. Andra menar att det skapar trygghet att få lite tydligare bilder av vem det är man träffar i tvättstugan!
    Om incitamentet hos er enbart består av pengar föreslår jag att ni undersöker hur mycket ni kan påverka er hyra genom att bilda en kooperativ hyresrätt.
    Altså ännu en form för förening som ger ungefär lika påverkansmöjligheter som bostadsrätten ger vad det gäller möjligheter att genom eget arbete påverka driftskostnader för området.

    SvaraRadera
  10. Jag föreslår att bloggskrivaren lägger sin energi på att sätta sig i gruppen som har samrådsmöten med områdets förvaltare. Det ger betydligt bättre resultat än att sitta och önska i en blogg, och gör man ingenting själv är det väl ändå lite förmätet att kräva att andra skall göra det?

    I mitt område fungerar det utmärkt, men förutsättningen är naturligtvis att hyresgästerna engagerar sig.

    SvaraRadera
  11. Fast häår i vårt kvarter verkar det mest som om de som var emot ombildning och prisade hyresgästinflytander nu tycker att det är samma personer som varit drivande i bostadsrättsfrågan som ska stå för engagemanget i hyresgästinflytandet. Är inte det lite förmätet?

    SvaraRadera