måndag 9 november 2009

Nästa köpstämma på Södermalm

Intressant ska det nu bli att se hur det har gått för "Rädda-rörelsen" på Södermalm i deras nästa räddningsprojekt, Kv Svärdet.

Även här finns ett "Rädda-nätverk", tätt samanflätat med Rädda Linjalen. Man har till och med möten tillsammans och bjuder på fika...
Vem betalar det tro? Entusiatiska "räddare" som tar från egen plånbok eller Hyresgästföreningen? Båda fallen känns lika obehagliga.
Fanatiska privatpersoner som lägger sig i andras ombildningar eller en Hyresgästförening som jobbar mot många av sina medlemmars intressen. Lite som pest eller kolera.

Se Rädda Svärdets blogg här

Jag har inte följt denna ombildningsprocess tillräckligt nära för att kunna avgöra om priset/avgifterna är rimliga och ifall kalkylen är seriös och genomarbetad, men troligtvis är den det!
Troligtvis är detta en mycket bra chans för hyresgästerna att kunna ta över sitt boende, och att ekonomiskt kunna trygga sin framtid.

Lycka till på Er stämma Svärdet och hoppas på ett JA för Er skull!
Så hoppas vi på att vi i Tumstocken kommer snart efter...

2 kommentarer:

  1. Malmömodellen & Stockholmsmodellen. Läs och begrunda.

    Stockholmsmodellen utarbetas med Malmömodellen som utgångspunkt. Nedan ser man resultaten:


    MKB vill höja hyran med nästan 14 procent

    2009-11-10 MKB i Malmö kräver att bostadshyrorna höjs med 2,85 procent från och med januari 2010. Dessutom begär det kommunala bostadsbolaget ytterligare höjningar på 3,4 procent per år under åren 2011 till 2013. Totalt innebär det hyreshöjningar med 13,7 procent.
    – Att vi skulle gå med på en flerårig uppgörelse på den nivån är helt uteslutet. Framtiden är osäkrare än någonsin, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Thomas Lindgren.

    Han vill se underlaget från MKB innan han i detalj kommenterar kravet men tycket det låter väldigt högt. Det genomsnittliga yrkandet från landets kommunala bostadsbolag ligger hittills på 1,91 procent. De elva avtal som är klara har alla inneburit oförändrade hyror på grund av det gynnsamma ränteläget.

    MKB menar dock att räntorna bara är tillfälligt låga och att kostnaderna för taxor, löner och underhåll, fortsätter att öka.

    - Vi har ett ansvar gentemot våra hyresgäster att agera långsiktigt och ge dem stabila förutsättningar för att de ska kunna planera sin ekonomi och sitt boende. För att undvika framtida, kraftiga hyreshöjningar då räntorna återgår till normala nivåer måste hyresnivån successivt värdesäkras, skriver Haqvin Svensson, vice vd på MKB, i boalgets pressmeddelande.

    http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/0/everyone/firstPage?ViewMode=0&orgId=0&movefirst=firstPageItem20091110_105846670&ObjectID=258975#

    SvaraRadera
  2. Ah, förhandlingarna har redan börjat...

    Förresten blev det NEJ till köp på Svärdet. Grattis till dom!

    SvaraRadera