söndag 18 oktober 2009

Vad kostar det?

Så här mycket skulle en genomsnittlig 3-rumslägenhet i Tumstocken kosta oss per månad inklusive skattereduktion och månadsavgift, exklusive eventuell amortering:

Ränta 2% 5 700,00 kr
Ränta 3% 6 750,00 kr
Ränta 4% 7 800,00 kr
Ränta 6% 8 800,00 kr

Jämför gärna med hyrorna på nybyggda lägenheter i innerstan!
Jämför gärna med de stambytta 40-50-talshusen på Södermalm!
Däri ligger vår framtid som hyresgäster!
För att slippa dramatiska hyreshöjningar kan vi hålla tummarna för att:
1. Svenska Bostäder aldrig gör ett stambyte/några större renoveringar och
2. Att man vid hyressättning på denna fastighet enligt Stockholmsmodellen kommer fram till något annat än att det skulle vara läge A.

Utdrag från Bostad.net nedan: Hela artikeln hittar du här.

_____________________________________________________________________________________
Hyrorna ska enligt Stockholmsmodellen sättas efter tre kategorier:

Den första är lägenhetens standard, till exempel modernitetsgrad i köket, rummens möblerbarhet och charmfaktorer som spegeldörrar och stuckatur.

Den andra är fastighetens standard – finns det exempelvis hiss, inbrottssäkra ytterdörrar eller en trivsam grön gård med sittplatser och lekredskap?

Den tredje kategorin är bostadsområdets läge.

Den här gången har staden delats in i ett finmaskigare nät. Utifrån bland annat kö-tider har Stockholm avdelats i 37 geografiska värdeområden – som sedan fått varsin attraktivitetsbedömning utifrån en tiogradig skala, från A till K.

Hur mycket varje faktor ska vara värd är ännu inte bestämt, varken för lägenhetsstandard eller läge. Arbetsgruppen påpekar bara att läget i andra större städer med systematiserad hyra har påverkat hyran ”med 30 procent eller mer”.

Eller som Terje Gunnarsson betonade för regionfullmäktige: Här tar vi bara ställning till skiftnyckeln, inte hur vi ska skruva på varje mutter.Just nu håller arbetsgruppen på med datasimuleringar. Lägenhetsfakta och faktorer matas in i hyressättningssystemet – sedan görs körning efter körning för att se hur höga hyrorna blir beroende på vilken poängsättning de olika faktorerna får.

Det är Stockholmshems lägenheter som är utvalda att bilda grunden för den framtida stockholmshyran – det är med dem datakörningarna görs.

Körningarna beräknas vara klara till senvåren nästa år.
- Då ska vi göra en utvärdering av simuleringarna. Sedan kan vi börja sätta poäng på varje mutter, säger Terje Gunnarsson.

Han understryker att det verkligen ska bli en fördelning av hyrorna, inte en generell höjning.

– I slutänden ska det vara ett nollsummespel.

Enligt Terje Gunnarsson kommer det att ta 8– 10 år innan det nya systemet är så pass på plats att merparten av Stockholms hyresgäster har fått sina nya sluthyror. Det tycker många fastighetsägare är ett allt för långt perspektiv.


_____________________________________________________________________________________

Ett nollsummespel säjer Terje och så kanske det blir!
Där de som bor i lägenheter långt utanför stan en bit från kommunikationer är vinnarna, och där vi som bor på bästa delen av Södermalm, med närhet till allt, är förlorarna!

Terje tycker inte att man ska använda detta i debatten om ombildandet till bostadsrätter. Hur menar han? Hur mycket pengar jag ska betala varje månad för mitt boende är en mycket väsentlig del i det val jag gör av min boendeform!

Fastighetsägarna vill ha ett snabbt införande av modellen medans Hyresgästföreningen vill gå fram långsammare. Vad beror det på? Jo, fastighetsägarna vill tjäna pengar och Hyresgästföreningen vill göra detta långsamt så attt vi ska leva i illusionen att "det inte märks så mycket"...

1 kommentar:

  1. Rapport från verkligheten: BRF priserna upp igen20 oktober 2009 kl. 15:39

    Bopriserna upp betydligt mer än väntat
    2009-10-20

    Priserna på bostadsrätter och småhus steg betydligt mer än väntat under tredje kvartalet - något som inte mäklarna hade räknat med. Uppgången i bostadspriserna väntas fortsätta under fjärde kvartalet till nya toppnivåer.

    http://www.e24.se/pengar24/bostad/artikel_1631077.e24

    SvaraRadera