söndag 11 oktober 2009

Valet i siffror - En kvinnofråga?

Fördelning i procent bland de som röstade Nej/Inte röstade alls, stämman 24/9:

18% Stadsdelslägenheter/dödsbon

19% där två personer står på kontraktet

16% där en ensam man står på kontraktet


47% där en ensam kvinna står på kontraktet

8 kommentarer:

  1. Resultatet speglar nog samhället i övrigt. Kvinnor har generellt sett lägre löner än män och som ensamstående kvinna är det då i många fall svårt att klara ett stort lån.
    Jag tror att den ekonomiska faktorn var den största orsaken till att rösta nej till ombildningen - det känns för osäkert med ett stort bostadslån, kanske inte ens en möjlighet för många.

    SvaraRadera
  2. Intressant observation ....

    J.

    SvaraRadera
  3. Visst är det både obehagligt och kanske besvärligt att ta ett stort lån. Men i stort sett visar bostadskalkylen på en lika stor månadskostnad som med dagens hyra och då har man räknat med höjda räntor. Om man idag har bostadsbidrag, så skulle det ha blivit en högre månadskostnad, eftersom bostadsbidraget inte ges för den del av månadskostnaden som avser räntor och amorteringar, utan enbart avgiften till föreningen. Men även hyrorna kommer höjas framöver, Stockholmsmodell eller inte, och Allmännyttan som den var förr existerar inte längre. Det är en dröm. Och när kostnaden kanske framöver blir för hög, antingen i form av hyra eller lånekostnad, så finns en avgörande skillnad mellan hyres- och bostadsrätt. Med bostadsrätten har man investerat i ett kapital, som man kan ta med sig i sitt nästa boende.

    Vad jag har förstått, så har ett fåtal grannar kontaktat styrelsen eller Galären för att efterfråga information eller få diskutera olika möjligheter. Det är synd, tycker jag, det tyder på att man låtit sig skrämmas av prat om oegentligheter och att man kommer att bli utsatt för övertalning. Jag tror och tycker inte att styrelsen ägnat sig åt övertalning eller trakasserier, om man inte tycker att det faktum att någon ringer på dörren och frågar om man vill ha mer information är trakasserier.

    J.

    SvaraRadera
  4. Lite fundersam blir jag personligen över att det (som jag uppfattat det) varit i hög grad män som drivit nej-kampanjerna. Gör man det för att hjälpa ensamstående kvinnor? Det är otroligt sällan man ser män kämpa för kvinnors rätt, enligt min uppfattning!

    Tror som du förste kommentar. Att den ekonomiska faktorn var viktigast för att man röstade nej. Att många inte fick lån/vågade ta lån. Att många av dessa kvinnor bor ensamma i (relativt) stora och dyra treor där det blir för tungt att bära kostnaden/risken ensam. Generellt sett.
    (Och ibland måste man generalisera lite för att få något sagt)

    SvaraRadera
  5. Svar till J;

    Styrelsen har INTE nöjt sig med att endast komma med EN förfrågan om mer information, vilket vore helt acceptabelt.
    Styrelsen sökte mig även upprepade gånger via tlefon före, under och efter den första pågående köpstämman. Detta utöver all information som lämnats brevledes.
    Jag tror inte att det i första var min brist på information som orsakade aktiviteten hos styrelsen samt av denna utsett ombud. Jag kände mig jagad, och vet att jag inte är den enda i huset som upplevt det på samma sätt.

    SvaraRadera
  6. FRåga till Anonym som känt sig jagad: när du skrivare att styrelsen sökt dig upprepade gånger före, under och efter första köpestämman, är det då en och samma styrelseledamot som kontaktat dig eller hela styrelsen? Vad jag har förstått, så har det nämligen varit lite olika inställning till det här hos styrelsen ...

    J.

    SvaraRadera
  7. Till J;

    Har det egentligen någon betydelse? Om en person representerar styrelsen så måste väl alla stå bakom agerandet?
    Men som svar på din fråga så är det en medlem i styrelsen samt en person utanför styrelsen (men som fått styrelsens medgivande till att "hjälpa till") som stått för kontakterna, som varit ihärdiga.

    Det var inte min mening att driva denna fråga vidare, bara påvisa att det inte gått så nyggt till som många kanske tror. Nu önskar jag bara få ett slut på alltihopa, så vi kan gå vidare. Med eller utan ombildning.

    SvaraRadera
  8. Till Anonym, avslutningsvis. Jo, det har betydelse, jag är övertygad om att inte hela styrelsen har stått bakom ett sådant agerande. Samt att det finns personer i styrelsen som önskar och står för en annan typ av dialog.

    SvaraRadera